Sage Master: 10 tips om het meeste uit jouw Sage machine te halen!

Als je een passie hebt voor koffie en verlangt naar barista-waardige brouwsel rechtstreeks vanuit je eigen keuken, dan is een espressomachine van Sage the way to go! Of je nu een beginner bent op je ontdekkingstocht in de wereld van specialty coffee of jezelf al een doorgewinterde barista mag noemen, in deze blog delen wij onze tips om het meeste uit de Sage Barista te halen. Of je nu verlangt naar een rijke espresso, een romige cappuccino of een kunstige latte, wij hebben je gedekt. Zelf hebben we de kans gehad om de Sage Barista Pro te testen, maar deze tien tips gelden ook voor alle andere modellen. 

1. Werk met verse specialty coffee bonen.
Deze eerste tip ligt misschien een beetje voor de hand liggend, maar het gebruik van de juiste ingrediënten is essentieel! Wanneer jij thuis een sterrenmaaltijd wilt koken kies je ook voor de beste en meest verse ingrediënten, omdat je hier het beste resultaat mee krijgt. Dit geldt ook wanneer jij thuis wil genieten van barista waardige koffie. Specialty koffiebonen zijn een ware smaakexplosie, vol met heerlijke aroma’s en nuances. Hoe ouder deze koffiebonen worden hoe meer smaak zij zullen verliezen. Gebruik je oude bonen, dan zal je espresso minder smaak hebben.

2. Werk met vers water.
Koffie bestaat voor het grootste gedeelte uit water. Onderschat het belang van vers water dus niet! Vul je watertank alleen met de hoeveelheid water die je op dat moment nodig hebt. Hoe langer het water in de watertank blijft zitten hoe meer dit de smaak van je koffie negatief beïnvloedt. 

3. Richt op een doorlooptijd rond de 30 seconden.
Voor het maken van espresso werken we met een espresso recept, in onze blog over espresso vertellen we je hier meer over. We streven naar het zetten van de perfecte espresso door toe zoeken naar de juiste balans van de volgende ingrediënten: de hoeveelheid gemalen koffie die we gebruiken, de hoeveelheid water dat door de koffie loopt en de doorlooptijd (hoe lang het water erover doet om door de koffie heen te lopen). Onze ervaring leert dat bij het afstellen van de Sage Barista Pro de meeste koffies het lekkerst smaken met een doorlooptijd die rond de 30 seconden ligt! 

4. Weeg je shots af.
Je hebt het ons vast al vaker horen zeggen, maar meten is weten! Door een weegschaal te gebruiken en je shots netjes af te wegen kun je heel nauwkeurig werken. Zo weet je zeker dat je iedere keer de juiste hoeveelheid koffie gebruikt. Op deze manier heb jij meer zicht en controle over het extractieproces.

5. Doseer je light roast koffiebonen tot maximaal 17 gram.
Het testen, zetten en drinken van vele espresso’s heeft ons geleerd dat je voor light roast koffiebonen niet hoger kan doseren dan 17 gram. Wanneer je een hogere dosering gebruikt zal de filterdrager te vol zitten. Hierdoor ontstaat de kans op onderextractie, waarbij je te weinig smaak uit de koffie extraheert. Hierbij worden ook alleen de zuren smaken van koffie geëxtraheerd. Het resultaat? Hele zure espresso.

6. Stel de temperatuur zo hoog mogelijk voor light roast koffiebonen.
Werk jij thuis met light roast koffiebonen? Stel dan de temperatuur van jouw Sage Barista zo hoog mogelijk in. Bij een lagere temperatuur is er een risico dat niet alle smaken uit jouw koffie geëxtraheerd worden. Hierdoor eindig je opnieuw met een zuur smakende espresso.

7. Gebruik een Weight Distribution Tool (WDT).
Om thuis te kunnen genieten van een perfecte espresso raden wij aan om met een WDT tool te werken. De versgemalen koffie wil namelijk nog weleens aan elkaar vastplakken waardoor er klontjes ontstaan. Hierdoor kan het water niet gelijkmatig door de koffie heen lopen waardoor niet alle smaken goed worden geëxtraheerd. Door een WDT tool te gebruiken, zoals deze van Barista Essential kun je de gemalen koffie evenredig over de filterdrager verdelen. Perfecte espresso gegarandeerd! 

8. Zet dubbele shots.
Voor het zetten van een enkele en een dubbele espresso gebruik je een ander filterbakje. Voor een enkele espresso gebruiken we een trechtervormige filterdrager. Bij de enkele filterdrager loopt het water niet gelijkmatig door de koffie heen, waardoor je uit sommige koffiedeeltjes te weinig smaak haalt en uit andere koffiedeeltjes te veel smaak. Je krijgt daardoor een espresso die zowel te veel zuur als bitter bevat en zoetheid mist. Ook zal de body niet lekker stroperig zijn, maar waterig met een poederig mondgevoel. Voor de optimale espresso raden we daarom aan om altijd een dubbele espresso te zetten!

9. Werk netjes!
Eigenlijk is deze tip zo klaar als een klontje, maar we kunnen hem toch niet achterwege laten. Door netjes te werken weet je zeker dat er geen oude koffieresten in jouw machine achterblijven. Je raadt het al, maar oude koffieresten hebben geen positieve invloed op de smaak van jouw koffie. Flush daarom jouw machine altijd voor en nadat jij een espresso zet. Maak daarnaast de zetgroepen elke dag met een doekje schoon en maak elke week de machine uitgebreid schoon met het ingestelde schoonmaakprogramma.

10. Volg een Sage Barista workshop bij Cupp!
Is alles wat wij hierboven beschreven hebben voor jou complete abracadabra? Misschien is dan onze Sage Barista workshop wat jij zoekt! Tijdens onze Sage Barista workshop leren we jou in drie uur tijd alle ins en outs van het werken met deze mooie thuismachines. We behandelen de techniek achter de Sage espressomachines, het instellen van de Sage Barista voor de meest lekkere en perfecte espresso, het gebruik van het stoompijpje en natuurlijk het opschuimen van melk. De workshop zit boordevol waardevolle tips, waardoor jij je na afloop een ware master van de Sage Barista kan noemen.  

 

Terug naar overzicht