SCA Barista Skills

Wil jij de volgende stap zetten in je barista carrière of wil je je koffiekennis uitdiepen? Dan is de SCA Barista skills de training voor jouw. Een SCA certificaat is internationaal erkend in de koffiewereld. Bij Cupp kun je kiezen uit de SCA Barista Skills Foundation en Intermediate. Wij verzorgen de trainingen in samenwerking met Keen Coffee!

Bij elke stap van de Barista Skills trainingen zul je hands-on ervaring opdoen, waarbij je gebruikmaakt van professionele apparatuur en technieken. Bovendien leer je over de achtergrond van koffie, de invloed van herkomst op smaakprofielen en het belang van duurzaamheid in de koffie-industrie.

SCA Foundation

Wil jij als (thuis)barista de lekkerste espresso en cappuccino kunnen maken? Tijdens de SCA Barista Skills foundation leren we je de basisvaardigheden die nodig zijn om de molen en espressomachine te bedienen. Daarnaast leer je hoe je perfect melkschuim moet maken, en gaan we aan de slag met de basistechniek van de latte art.

sca intermediate

Heb je al meer ervaring als barista en wil je een volgende stap maken in je kennis en skills? Bij de Intermediate cursus bouwen we voort op de basis die gelegd is in de Foundation cursus. De SCA intermediate geeft je extra vaardigheden in specialty coffee en leert je hoe je in de drukste uren van de dag snel en efficient de beste cappuccino’s met latte art uitserveert!

SCA Professional

Wil jij next level barista worden? Dan is de SCA professional training the way to go! In drie dagen tijd leer jij alles over espresso en ontwikkel jij met gemak koffie recepten. In deze training staat het onderzoeken, ontdekken en het gebruiken van de beste barista technieken centraal.

SCA Barista Skills Foundation

Of je nu een ervaren koffieliefhebber bent of gewoon nieuwsgierig bent naar de kunst van het barista zijn, deze cursus biedt een uitstekende basis om je vaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

Tijdens de SCA Barista Skills foundation leren we je de basisvaardigheden die nodig zijn om de molen en espressomachine te bedienen. We gaan aan de slag met het schuimen van melk en we leren jou de basis techniek achter het schenken van latte art.

Trainings onderdelen:

 • Basisafstelling van de molen
 • Leren zetten van espresso
 • Maken van melkschuim voor cappuccino
 • Basistechnieken latte art

Is de drempel voor jou nog iets te hoog? Misschien in onze Barista workshop dan wel wat jij zoekt!

De cursus dag is van 09.30 tot 17:00 en is inclusief lunch en snack gedurende de dag.

De Foundation cursus bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte. Daarnaast is er een optioneel schriftelijk examen.

SCA Barista Skills Intermediate

De SCA Barista Skills Intermediate is ontworpen om je kennis, vaardigheden en passie op het gebied van koffiebereiding te verdiepen en te verfijnen. Bij de Intermediate cursus bouwen we voort op de basis die gelegd is in de Foundation cursus. In deze cursus leer je meer over de invloed van variëteit, herkomst, en verwerking op de smaak van de koffie. Ook gaan we proeven hoe de smaak van de espresso beïnvloed wordt door de instelling van de molen en espressomachine.

Daarnaast gaan we tijdens de cursus dieper in op workflow, het opschuimen van de melk, en het maken van latte art.

De training bestaat uit twee dagen waarbij je aan het einde van de tweede dag je examen zult doen. Om deel te nemen aan het examen moet je in het bezit zijn van een SCA Learnernummer, deze kun je gratis registreren als je die nog niet hebt.

Cursus onderdelen:

 • Herkomst en smaakverschillen
 • Invloed van gebruikte hoeveelheid water, koffie, maalgraad en doorlooptijd op espresso
 • Meten van koffie met refractometer
 • Leren benoemen van smaakeigenschappen espresso
 • Workflow en gastgericht werken

Beide cursus dagen zijn van 09.30 tot 17:00 en zijn inclusief lunch en snack gedurende de dag.

De Intermediate cursus bestaat uit een theorie en praktijkonderdelen. Daarnaast is er zowel een schriftelijk- als praktijkexamen.

SCA professional

Met de SCA Barista Skills Professional verstek je jouw koffie skills en kennis en wordt jij een nóg betere barista. De drie daagse cursus staat in het teken van het ontwikkelen van koffierecepten. We besteden aandacht aan waterkwaliteit, verwerkingsmethoden en brew ratio’s. Alle kennis die jij nodig hebt om voor elke koffie het optimale recept te kunnen bepalen.

De training bestaat uit drie dagen waarbij je tijdens de derde dag je examen zult doen. Om deel te nemen aan het examen moet je in het bezit zijn van een SCA Learnernummer, deze kun je gratis registreren als je die nog niet hebt.

Cursus onderdelen: 

 • Theorie over de samenstelling van water en (plantaardige melk)
 • Het maken van een espresso recept.
 • Verder finetunen van een efficiënte werkwijze en het verbeteren van de latte art skills.
 • Het optimale groeiklimaat voor koffiebessen, het verwerkingsproces van koffie en het decafeïneren van koffie.
 • Proeven van verschillende koffies en verwerkingsmethoden

De cursus dagen zijn van 09.30 tot 17:00 en zijn inclusief lunch en snack gedurende de dag.

De professional cursus bestaat uit theorie en praktijkonderdelen. Daarnaast is er zowel een schriftelijk- als praktijkexamen.

Contact

Cupp Kanaalweg

adres:
Kanaalweg
nr:
59
postcode:
3527 KX
stad:
Utrecht
telefoon:
0302764676
mail:
hello@cupp.nl
openingstijden:
open:
van:
tot:
maandag t/m donderdag
08:00
17:00
vrijdag
08:00
18:00
zaterdag & zondag
09:00
18:00