Espresso Euforie: perfecte koffie in één slok

Met zijn rijke en krachtige smaak, fluweelachtige crema en de snelheid waarmee hij gezet en gedronken kan worden heeft de espresso al vele harten weten te veroveren.  Hoewel de espresso voor een buitenstaander oogt als een drankje dat eenvoudig gemaakt wordt, weet de echte liefhebber wel beter. Het zetten van de perfecte espresso vereist kennis en kundigheid. Van het selecteren van de juiste bonen tot het perfect afstellen van je espressomachine, elk detail draagt bij aan de uiteindelijke smaakbeleving. In deze blog vertellen we jou daarom alles over espresso! 

Espresso explained

Laten we beginnen met de vraag: “Wat is nou eigenlijk een espresso en waar komt dit ‘shotje’ vandaan?” Een espresso is een kleine hoeveelheid koffie die bereid wordt door heet water, met behulp van hoge druk, door fijngemalen koffie te persen. Espresso is heel geconcentreerd en heeft een intense smaak met veel body. In een espresso proef je de aciditeit (het zuurtje), de zoetheid en het bitter van de koffie. 

Espresso vindt zijn oorsprong in Italië. In 1884 werd de eerste espressomachine in Turijn gepatenteerd door Angelo Moriondo. Deze eerste espressomachine maakte gebruik van stoom om water door de koffie te persen en hoewel het concept van espresso begon te ontstaan, was de kwaliteit nog niet zo goed als we die vandaag kennen. Vele aanpassingen, experimenten, boilers en drukventielen later is de espressomachine ontstaan zoals we deze vandaag de dag kennen. 

Sinds zijn oorsprong heeft de espresso een ware revolutie in de koffiewereld ontketend. In de loop der jaren verspreidde de espresso cultuur zich, met de oprichting van koffiehuizen en espressobars in steden overal. Ook leende de espresso zich tot het bedenken van nieuwe koffiedranken, zoals de cappuccino en de lattes. Tegenwoordig heeft de technologie enorme vooruitgang geboekt waardoor barista’s de precisie hebben om de extractie volledig te controleren en de smaak van de espresso te verfijnen. 

De perfecte espresso 

Wil jij thuis dé perfecte espresso zetten? Dan is het belangrijk om zo nauwkeurig mogelijk aan het werk te gaan. Het zetten van een espresso is net zoals het maken van andere koffie dranken een extractie proces. Wanneer de gemalen koffie in aanraking komt met water geeft de koffie smaken af. Tijdens het zetten van een espresso komen eerst de zure smaken vrij, daarna de zoete smaken en op het eind de bittere smaken. 

Het extractie proces van een espresso is beïnvloedbaar door vele verschillende factoren. Zoals bijvoorbeeld de maling van de koffiebonen, de hoeveelheid gemalen koffie, de hoeveelheid water die je gebruikt en de doorlooptijd van de espresso, maar je  kunt ook denken aan factoren zoals het soort water dat je gebruikt en de temperatuur van het water. Het zetten van een espresso vereist daarom dus precisie en detail. Als barista kijken we keer op keer hoe we dit extractie proces kunnen perfectioneren zodat we de juiste balans vinden tussen de aciditeit, de zoetheid en bitterheid van koffie. Hiervoor gebruiken we vaak een espresso recept! 

Espresso recept 

Als je een cake bakt, gebruik je een recept. Waarom? Als je een goed recept gebruikt zal de cake super lekker zijn, omdat er is nagedacht over de juiste balans tussen de verschillende ingrediënten. De juiste hoeveelheden schrijven we op zodat als we de cake de volgende keer opnieuw maken hij precies even lekker zal zijn. Bij het zetten van espresso werken we daarom ook met een recept, zo kunnen we constant een heerlijke espresso maken. Een espresso recept bestaat uit drie onderdelen: 

  • De hoeveelheid gemalen koffie die we gebruiken (gram in)
  • De hoeveelheid water dat we door de koffie laten lopen (gram uit)
  • De doorlooptijd: hoe lang het water er over doet om door de koffie heen te lopen (seconden). 

 

 

Dit zijn de drie onderdelen waarmee we aan de slag gaan om het extractie proces van onze espresso in balans te krijgen, zodat de espresso die we zetten zowel zure, zoete als bittere smaken heeft. Het optimale recept is voor elke koffieboon anders. Dit is afhankelijk van onder andere het land waar de koffie vandaan komt, de verwerking en de branding van de bonen, maar ook de molen en de espressomachine hebben hier invloed op. 

Bij Cupp gebruiken we daarom de volgende richtlijnen voor het zetten van de perfecte (dubbele) espresso:

  • Doorlooptijd tussen de 20 – 30 seconden 
  • Hoeveelheid gemalen koffie ligt tussen de 20 en 24 gram 
  • Hoeveelheid water ligt tussen de 50 en de 60 ml

Thuis aan de slag!

De doorlooptijd en de hoeveelheid gemalen koffie en water zijn de drie factoren waarmee je kunt variëren en experimenteren om te streven naar een goede extractie. De andere factoren die het extractieproces beïnvloeden houden we stabiel. Wil je graag meer leren over het extractie proces van espresso en leren hoe je dit thuis zelf kunt afstellen, dan raden we aan om onze espresso workshop te volgen. Binnen drie uur tijd leren we jou alle ins en outs van espresso! 

 

Om je alvast een handje op weg te helpen hebben we een aantal tips voor het zetten van de perfecte espresso: 

  1. Kies voor goede kwaliteit koffiebonen! Deze tip lijkt vrij voor de hand liggend, maar onderschat niet hoe belangrijk de juiste koffiebonen zijn. Wij raden aan om specialty coffee te gebruiken, deze bonen hebben de meest lekkere en interessante smaken.
  2. Gebruik verse koffiebonen. Naarmate koffiebonen ouder worden verliezen zij steeds meer hun smaak en aroma’s. Als je oude koffiebonen gebruikt zal je espresso minder smaak hebben.
  3. Meet en doseer je koffie door een weegschaal en een timer te gebruiken.Door een weegschaal en een timer te gebruiken weet je precies hoeveel koffie en water je gebruikt en weet je ook precies wat de doorlooptijd is. Hierdoor kan je zo nauwkeurig mogelijk werken en heb je meer controle over je extractie proces.
  4. Werk altijd met een droge en schone filterdrager. Wanneer je werkt met een filterdrager die niet goed schoon is of nog nat is, beïnvloed je het extractie proces. Hierdoor kan het zijn dat je espresso bitterder van smaak uitvalt.
  5. Maak je espressomachine goed schoon. Ook deze tip lijkt vrij vanzelfsprekend, maar kan niet vaak genoeg gezegd worden. Een espressomachine die niet goed schoon is kan de smaak van je espresso negatief beïnvloeden. Maak daarom dus regelmatig je espressomachine schoon.

Het drinken van een espresso 

Na het zetten van de espresso resteert ons nog maar één ding: het drinken! Wil jij genieten van een heerlijke espresso? Roer deze dan eerst even door met een lepel. Boven op onze espresso bevindt zich namelijk de welbekende crema laag. De cremalaag is het resultaat van de zetmethode. Deze hazelnootkleurige laag bestaat uit oliën en onopgeloste koffiedeeltjes en is bitter van smaak. Door de cremalaag goed door te roeren meng je het bitter met de aciditeit en de zoete smaken van de koffie. Zo ben jij er helemaal klaar voor om te genieten van een heerlijke espresso! 

Terug naar overzicht