'Ruik, Proef, Raad en Win!': Cup Tasters Competition

Een gewassen koffie uit Ethiopië met aroma’s van citroen, jasmijn en aardbei? Of toch een honey process uit Peru met sinaasappel aroma? Kun jij als geen ander proeven hoe een koffie nu echt smaakt? Waag dan eens een kansje bij onze aankomende Cup Tasters competitie! Stel jouw zintuigen op de test en wie weet ga jij straks naar huis met jouw eigen Moccamaster! Goed kunnen proeven is een hele kunst en in deze blog vertellen we je daarom meer over hoe (koffie) proeven in zijn werk gaat! 

Proeven of ruiken?

De belangrijkste factor om goed te kunnen proeven? Je neus! Met onze tong en smaakpapillen kunnen we alleen de basis smaken onderscheiden: zoet, zuur, zout, bitter en umami. Dankzij onze neus kunnen we deze smaken verder onderscheiden in aardbei, chocolade of hazelnoot. Dit heet retronasale waarneming. Zonder ons reukvermogen wordt het dus heel lastig om goed te kunnen proeven. Je herkent dit waarschijnlijk ook wanneer je een keer verkouden bent, ons eten verliest dan in een keer al zijn smaak. 

Proeven doe je dus eigenlijk met je neus. Je neus bevat miljoenen reuksensoren. Wanneer je koffie gaat proeven wil je daarom goed gebruik maken van die vele sensoren. Cuppers slurpen daarom hun koffie naar binnen met een lepel. Heel smakelijk klinkt het misschien niet, maar het helpt enorm bij het proeven! Door koffie te slurpen wordt de koffie beter over je gehemelte verspreid en voeg je meer zuurstof toe. Zo ervaar je in één keer alle aroma’s en nuances. Wanneer je koffie proeft, is slurpen the way to go! 

Cup Tasters Competition

Op zaterdag 1 juni organiseren we samen met Oatly de Cup Tasters Competition en kan jij jouw proefvermogen op de test stellen! De competitie bestaat uit drie rondes. Elke ronde worden er drie koffies in een triangel geplaatst. Twee koffies zijn hetzelfde, één hoort er niet bij. Aan jou de taak om de afwijkende koffie er tussenuit te vissen en dan liefst ook nog zo snel mogelijk! De verschillen kunnen van alles zijn: de koffies kunnen uit een ander land komen, koffies die met een andere ratio zijn gezet, of waarbij er een andere verwerkingsmethode is gebruikt. De eerste ronde gaan we met zo veel mogelijk deelnemers van start. Hiervan gaan de twaalf deelnemers die de meeste antwoorden goed hebben door naar de volgende ronde. 

In de tweede ronde delen we de deelnemers op in drie verschillende groepen. Hierbij gaan ze de strijd met elkaar en proberen ze opnieuw alle afwijkende koffies te ontdekken. De drie beste en snelste kandidaten gaan tenslotte de finale strijd aan met elkaar. We zetten nog een keer de smaakpapillen en de reuksensoren op scherp. Heb jij de meeste antwoorden goed? Dan wordt jij gekroond tot de Cup Tasters Champion en ga jij er door met de hoofdprijs: de MoccaMaster KBG Select en een jaarabonnement op KTC Magazine!

Proeven kun je leren! 

Sommige mensen worden nog net niet geboren met een cupping lepel in de hand, andere hebben iets meer oefening nodig. Gelukkig is goed kunnen proeven iets wat je kan leren! Zoals bij andere vaardigheden is de manier om hier goed in te worden: oefenen, oefenen, oefenen. Een goede manier om te oefenen met proeven is het bezoeken van een open cupping! Cupp, net zoals andere koffiebarren en branderijen, organiseren regelmatig open cuppings. Een cupping is een makkelijke manier om verschillende origines, variëteiten en verwerkingsmethoden te proberen. Hoe meer je proeft hoe makkelijker het wordt om eigenschappen terug te herkennen! 

Ook kan het je helpen om bij het proeven een smakenwiel te gebruiken! Op een smaakwiel vind je aroma’s terug die je in koffie kunt proeven en kan je op de goede weg helpen bij het herkennen van smaken. Je begint hierbij in de binnenste cirkel en kijkt in welke categorie hetgeen valt dat jij proeft. Proef je iets kruidigs of juist iets fruitigs? Zo probeer je steeds verder naar buiten te werken, totdat je zeker weet dat je in deze koffie het aroma van kersen herkent! 

Lijkt het jou leuk om mee te doen met de competitie, maar vind je het idee nog een beetje overweldigend? Of wil jij je graag meer verdiepen in het proeven van koffie? No worries, we’ve got you! Voorafgaand aan de competitie organiseren wij een workshop koffie cuppen! Leer meer over het proeven van koffie en stel jouw zintuigen alvast op scherp. De workshop is een goede introductie in de wereld van smaak en slurpen. De workshop wordt georganiseerd door Frans van den Berg. In 2016 wist hij de titel Dutch Cup Taster Champion te bemachtigen bij de SCA Dutch Cup Taster Championships

SCA Cup Tasters 

Als onderdeel van de Nederlands Kampioenschappen organiseert SCA Nederland elk jaar het Dutch Cup Tasters Championship. Gelijk aan onze Cup Tasters competitie bestaat de wedstrijd uit verschillende rondes waarbij de deelnemers de afwijkende koffies zo snel mogelijk willen herkennen. Na elke ronde vallen er verschillende deelnemers af en worden de verschillen tussen de koffies steeds een stukje moeilijker. Degene die in de finale uiteindelijk de meeste kopjes goed heeft geraden is de winnaar en mag zichzelf de Dutch Cup Taster noemen! De winnaar wint hiermee een ticket naar de wereldkampioenschappen! 

De Cup Tasters Competition is een leuke en laagdrempelige manier om Cup Tasters een keer te ervaren! Wie weet doe jij hierna zelfs mee met de SCA wedstrijden. Houd zaterdag 1 juni dus vrij in je agenda, zodat je dit ware slurp festijn niet mist! Naast koffie en cupping lepels zullen er ook lekkere drankjes, lekker eten van Karma Kebab en goed gezelschap zijn. Pimp je eigen cupping bowl samen met Oatly of kom gewoon gezellig langs om de deelnemers aan te moedigen! Doe je mee met de wedstrijd? Leuk, schrijf je dan hier in! 

De Cup Tasters Competition is een onderdeel van Oatly’s Championship School. De Championship school bestaat uit verschillende evenementen die de drempel lager maken voor barista’s om mee te doen met de nationale kampioenschappen. De andere evenementen vind je hier!

 

Terug naar overzicht