Filterkoffie: genieten van elke slok

Heldere koffie, vol met heerlijke smaken zoals aardbei, framboos, chocolade of karamel. Een vol mondgevoel of juist subtiliteit. Je ervaart het allemaal met slow coffee. Filterkoffie is net een juweel: uniek en vol met details. Het eist dan ook je volledige waardering en aandacht. Het is genieten van elke slok. Filterkoffie is veel meer dan het bittere kopje koffie dat vroeger uit het filterapparaat pruttelde. Want geloof ons maar, filterkoffie is fantastisch en heeft terecht een plek in de harten van vele koffieliefhebbers veroverd. Zo ook een plek in de wereld van specialty coffee.

Voor filterkoffie, ook wel slow coffee genoemd, neem je even de tijd. Het wordt gemaakt met veel liefde, aandacht en waardering voor het gehele proces. Van het malen van de bonen tot het handmatig opschenken van het water en uiteraard het opdrinken van de koffie. Het is voor koffieliefhebbers een moment om te genieten van de veelzijdigheid van het product en een kans om hiermee te experimenteren.

Echte koffienerds (zoals wij baristi) houden ervan om filterkoffie te perfectioneren. Door te spelen met de maalgraad of de temperatuur van het water, ontdekken we keer op keer nieuwe, subtiele aroma’s. Mango, vanille of hazelnoot. Slow coffee is dé manier om de fijne nuances van specialty coffee te ervaren. Naast dat het ongelooflijk lekker is, maak je het ook nog eens eenvoudig thuis zelf. 

Eindeloze kopjes koffie

De diversiteit binnen filterkoffie maakt het in onze ogen nóg leuker. In de wereld van slow coffee zijn er verschillende zetmethoden die elk unieke smaken en aroma’s naar voren brengen. De mogelijkheden zijn eindeloos. We verdelen de verschillende filtermethoden onder in twee categorieën: infusie en opschenken

Bij infusie mengen we de gemalen koffie samen met het hete water en laten dit een tijdje samen trekken. Hierna scheiden we de gemalen koffie van het water en blijft de koffie dus over. De tweede categorie filtermethoden is opschenken. Bij deze methode wordt er water over de gemalen koffie heen geschonken. Dit kan je handmatig doen, maar ook met behulp van een filterapparaat. Voor het opschenken heb je altijd een papieren of metalen filter nodig. We willen graag een paar filtermethoden aan je introduceren en deze even in het zonnetje zetten! Samen nemen we een dieper kijkje naar de cafetière, de aeropress en de Hario V60.

De cafetière

De cafetière, ook bekend als ‘ French Press’, gaat al een tijdje mee in de koffiewereld. Met een cafetière meng je de koffie samen met het water en laat deze samen een tijdje trekken. Vervolgens scheidt je de gemalen koffie van het water door de zeef omlaag te duwen. Simpel, maar o zo lekker! De cafètiere is een voorbeeld van infusie filterkoffie. De gemalen koffie wordt gezeefd, waardoor er veel oliën uit de koffie overblijven in je kopje. Hierdoor krijgt jouw filterkoffie een vol mondgevoel.

Aeropress

In 2005 werd de wereld geïntroduceerd aan een nieuwe filtermethode: de Aeropress! Bij een Aeropress meng je de koffie samen het water in een cilinder. Aan de onderkant is deze voorzien van een filter. Door de zuiger boven op de cilinder te plaatsen en met kracht naar beneden te duwen scheiden we de gemalen koffie en het water. De Aeropress is speels, simpel en smakelijk! 

Met een Aeropress kun je letterlijk en figuurlijk alle kanten op. Pas eens de hoeveelheid koffie aan die je gebruikt, speel met de temperatuur van je water of zet hem op z’n kop. Je ziet dat je keer op keer een andere, heerlijke koffie op tafel tovert. De Aeropress is zo geliefd en populair dat er sinds 2008 wereldwijde kampioenschappen worden georganiseerd. Tijdens de kampioenschappen wordt één recept gekroond tot het lekkerste kopje filterkoffie. Benieuwd naar de winnende recepten? Die vind je op de site van World Aeropress Championships.

Hario V60

De Hario V60 is een V-vormige filterdrager. De naam heeft hij te danken aan zijn V-vorm en de hoek van 60 graden die hij daarmee vormt! Het is een leuke en laagdrempelige manier om filterkoffie te maken. Met de V60 maak je gebalanceerde koffie waarbij je het zuurtje, de zoetheid en de bitterheid van de koffie goed kunt proeven. Ongelooflijk lekker vinden wij zelf. Het is daarom ook een van de filtermethoden die wij zelf in de bar serveren. Daarnaast is het ook nog eens het schoolvoorbeeld van opschenken. Kortom: wij zijn fan! 

 

De kunst van het zetten

Het maken van filter specialty coffee is een ware kunst. Of je nu kiest voor een aeropress, cafetiere of een andere methode, het zetten van deze koffie vergt precisie en geduld. Het water moet de juiste temperatuur hebben en gelijkmatig over de koffie worden geschonken. Voor het maken van filterkoffie neem je even de tijd. Dit langzame zetproces zorgt ervoor dat alle smaken geleidelijk worden geëxtraheerd. Op deze manier ervaren je de complexe smaken van de koffie en staan deze mooi in balans met elkaar. 

Wil jij thuis beginnen met filterkoffie opschenken? Dan is de Hario V60 onze aanrader. De werkwijze van de V60 is heel eenvoudig, maar uiteraard nemen we deze stap voor stap met je door! 

  1. Weeg je koffie af en maal deze middel grof, een beetje zoals grof zand.
  2. Vouw de rand van de papieren filter dubbel en plaats deze in de V60. 
  3. Spoel de papieren filter door met heet water.
  4. Doe de gemalen koffie in de papieren filter. 
  5. Schenk een klein beetje water over de koffie zodat alle koffie nat wordt. 
  6. Schenk na 30 seconden het water tot 150 gram in een cirkelende beweging op de koffie.
  7. Schenk na 30 seconden het water tot 250 gram in een cirkelende beweging op de koffie.
    Brew tijd 2:30 min en 3:30 min
    Geniet van je koffie!

Ook binnen dit recept is er ruimte voor experimentatie. Probeer eens een andere verhouding koffie en water of schenk je water in vier delen. Je zult zien dat je in een keer een hele andere koffie hebt gemaakt. Wil je liever ons recept gebruiken? Dat kan! Deze kun je hier onder downloaden!

Terug naar overzicht