Ayele Fulasa

Bij Cupp serveren we elk halfjaar een nieuwe verrassende Specialty Coffee! Deze koffie kiezen we zelf en wordt speciaal voor ons gebrand door Keen Coffee. Jij geniet nu bij ons van de Ayele Fulasa, een heerlijk zoete en fruitige koffie uit Ethiopië.

Herkomst: Ethiopië, Yiragacheffe
Variëteit: JARC 74110
Verwerkingsmethode: Natural
Hoogte: 2005 meter
Supply Chain: Ayele Fulasa – Sucafina – Keen – Cupp
Flavour: Perzik, Aardbei, Melk Chocolade

Ayele Fusala

Bij Cupp werken we altijd met Single Origin Arabica koffiebonen. Single Origin koffiebonen zijn afkomstig van één specifieke locatie. Dit kan variëren van een enkele boerderij tot een washing station. Bij Single Origin is de herkomst van de boon traceerbaar tot de boer, en dat proef je!

Samen met zijn familie heeft Ayele de lekkerste en rijpste koffiebessen uitgekozen. Koffie vormt het hart voor de familie Fusala. De kennis en vaardigheden achter de teelt en verwerking zijn van generatie op generatie doorgegeven. Met jarenlange ervaring is Ayele ervan overtuigd dat je zijn koffie geweldig zult vinden.

Natural Process

De natural verwerkingsmethode is de oudste verwerkingsmethode. Bij de gedroogde methode worden de koffiebessen na het plukken op verhoogde patio’s of droogbedden in de zon gelegd. De zon droogt op deze manier het vruchtvlees van de koffiebes uit. Net zoals rozijntjes. Na ongeveer twee tot drie weken baden in de zon is het vruchtvlees zo droog dat deze makkelijk verwijderd kan worden door de bonen te ‘hullen’. De koffiebessen worden door de ‘huller’ gehaald die het gedroogde vruchtvlees van de bonen kraakt.

In het vruchtvlees van de koffiebes zijn veel suikers aanwezig. Tijdens het drogen in de zon trekken de suikers van de bes namelijk de boon in. Dit heeft een grote invloed op de smaak van de koffie. Droge verwerkte koffiebonen hebben vaak een vollere body, lagere zuurgraad en intense, zoete, fruitige smaken.

Ayele plukt zorgvuldig met de hand alleen de rijpe koffiebessen en laat ze in water drijven om beschadigde of lichte bessen te verwijderen. Vervolgens spreidt hij de bessen uit op verhoogde bedden van bamboe, waar ze drogen in direct zonlicht. Om een gelijkmatige droging te garanderen, harkt Ayele de bessen regelmatig en inspecteert hij ze om defecte of beschadigde exemplaren te verwijderen. De bessen krijgen gemiddeld 7 uur zonlicht per dag en hebben ongeveer 2 tot 3 weken nodig om volledig te drogen